Skip to main content

Butterei Pur Natur:
een unieke Belgische speler in de échte karneboter

In oktober 2013 nam NV Pur Natur alle handelsactiviteiten van Butterei Büllingen over onder de naam van butterei Pur Natur. Hiermee behoort Pur Natur tot één van de laatste bedrijven die karnemelk produceren in Europa en is het bedrijf een unieke Belgische speler in de échte karneboter, vanzelfsprekend geproduceerd op traditionele wijze in karntonnen.

Pur Natur kwaliteit

Butterei Pur Natur kwaliteit

Butterei Pur Natur streeft ernaar om voor klant en consument steeds lekkere kwaliteitsproducten te produceren en te commercialiseren, die uiteraard aan de wettelijke vereisten voldoen en dit met bijzondere aandacht voor de biologische principes. Naast het gebruik van uitstekende grondstoffen, gaat het ook om een verbintenis, een positief gevoel, met als doel het verwezenlijken van producten die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnorm.


Historiek Pur Natur groep

MIK & Pur Natur, Kruisem

In 1902 start Sint-Eligius in het Oost-Vlaamse Kruishoutem. Rauwe melk wordt opgehaald bij de boeren van de omliggende gemeenten, afgeroomd en teruggebracht.

Kort na de Tweede Wereldoorlog wordt een degelijke melkerij-infrastructuur uitgebouwd onder de naam 'Melkinrichting Kruishoutem', of kortweg MIK.

Het productieproces

De vers binnengekomen room wordt onmiddellijk gepasteuriseerd om schadelijke bacteriën te vernietigen. Nadien begint een rijpingsproces dat 24 of 48 uren duurt. Dankzij dit proces wordt de juiste zuurtegraad bereikt. Na deze traditionele rijping wordt de boter dagelijks vers gekarnd in authentieke karntonnen – uniek in de Benelux! – precies zoals onze voorouders dit deden, maar dan tien keer groter. Door het karnen verkrijgt men karneboter en karnemelk.


Download butterei Pur Natur logo

Professionals kunnen hier het butterei Pur Natur logo vectorieel en in hoge resolutie downloaden.


Download uitgebreide butterei Pur Natur productfiches

Professionals kunnen hier alle uitgebreide productfiches in PDF downloaden


Download certificaten

Professionals kunnen hier volgende certificaten downloaden: