Skip to main content

Historiek Pur Natur groep

MIK & Pur Natur, Kruisem

De geschiedenis van MIK en Pur Natur: van melkerij tot biologische pionier

In 1902 begon Sint-Eligius in het Oost-Vlaamse Kruishoutem met het ophalen van rauwe melk bij boeren uit de omliggende gemeenten. De melk werd afgeroomd en daarna teruggebracht naar de boeren.

Na de Tweede Wereldoorlog werd een moderne melkerij-infrastructuur opgebouwd onder de naam Melkinrichting Kruishoutem (kortweg MIK). Het bedrijf groeide uit tot een belangrijke speler in de zuivelproductie met een breed assortiment: melk, boter, karnemelk en chocomelk. Honderden melkventers verzorgden de distributie, en scholen en fabrieken uit de regio sloegen hun voorraden in bij MIK.

In de daaropvolgende jaren werd MIK een pionier in de productie van natuuryoghurt. Deze standyoghurt rijpt in de pot zelf en heeft een unieke schepvaste structuur. De kleine verpakkingen met verschillende smaken werden een groot succes, en het bedrijf drukte blijvend zijn stempel op de zuivelmarkt.

In 1988 werd MIK overgenomen. Het bedrijf veranderde zijn koers en legde de focus op yoghurt, desserts en verse kaas, waarmee het verder bouwde aan zijn naam in de zuivelsector.

In 1990 maakte MIK de keuze om biologische yoghurt op de markt te brengen onder het nieuwe merk Pur Natur. In die tijd werden biologische producten wel als gezond beschouwd, maar vaak niet als smakelijk ervaren. Pur Natur bracht hier verandering in met een duidelijke visie:

  • De beste smaak, zelfs beter dan klassieke A-merken.
  • Een sobere, eerlijke en smaakvolle verpakking.
  • 100% biologische ingrediënten, zonder concessies.

Vandaag levert Pur Natur een uitgebreid assortiment aan biologische zuivelproducten, zoals yoghurt, desserts en verse kaas, zowel in binnen- als buitenland. De producten worden met uiterste zorg bereid, met respect voor de aarde, planten en dieren, en met een nadruk op topkwaliteit.

In januari 2025 stopt MIK met de productie van yoghurts voor de supermarkt. De traditionele MIK-yoghurt evolueerde naar de biologische varianten van Pur Natur. Deze yoghurts worden geproduceerd met dezelfde zorg en passie, op dezelfde locatie.

MIK richt zich nu op professionele gebruikers met producten zoals verse melk, volle en magere yoghurt (emmers) en verse kaas (emmers).

Met deze nieuwe focus bevestigt MIK zijn rol als authentieke melkspecialist en betrouwbare partner in de foodservice-sector, terwijl het trouw blijft aan zijn roots.


Pur Natur UK, London

Commerciële organisatie sinds 2006


LACTIS Pur Natur, Sint-Pieters-Leeuw

In 2010 neemt Pur Natur het bedrijf Vermeersch over en verandert het de naam naar LACTIS Pur Natur. Beide bedrijven hanteren dezelfde filosofie: kwaliteitsproducten produceren met respect voor de aarde, de planten en de dieren. Zuivelbedrijf LACTIS Pur Natur maakt unieke, Belgische producten.

De sterke merken MIK en Pur Natur met de ervaring in yoghurt en verse kaas samen met de productspecialiteit van LACTIS Pur Natur in room en verse melk, vormen dan ook een perfect huwelijk. Doorheen de jaren groeide de firma non-stop.


butterei Pur Natur, Büllingen

butterei Pur Natur is een unieke Belgische speler in de échte trommelkarneboter.

In oktober 2013 neemt NV Pur Natur alle handelsactiviteiten van Butterei Büllingen over onder de naam van butterei Pur Natur. Hiermee behoort Pur Natur tot één van de laatste bedrijven die karnemelk produceren in Europa en is het bedrijf een unieke Belgische speler in de échte karneboter, vanzelfsprekend geproduceerd op traditionele wijze in karntonnen.

Begin 1899 werd in Büllingen een belangrijke melkerij opgericht die bestond uit 224 leden. In 1950 werd, dankzij het initiatief van boeren uit de streek, de Coöperatieve Melkerij van Büllingen-St Vith geboren. Sinds 1996 heeft de butterei het label 'Appellation d'Origine Protégée (AOP)', 'Beurre d'Ardenne' en behoort daardoor tot één van de drie Europese maatschappijen in het bezit van een oorsprongscertificaat.

Sinds 2002 beschikt zij bovendien over een certificaat voor biologische producten.